Katarakt Ameliyatı

Katarakt Ameliyatı

Buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi Dünya' ya bakıyorsanız, Dünya'yı daha net görmek istiyorsanız, görme kusurunuzun (katarak) düzelmesi için hemen bizimle iletişime geçin!

Katarakt Nedir?

Halk dilinde perde veya aksu da denilen katarakt, göz merceğinin saydamlığının bozulması, bulanıklaşmasıdır. Yaşlılık hastalığı olarak da bilinen katarakt, göz sağlığının yanı sıra yaşam kalitesini de ciddi bir şekilde etkileyen bir göz rahatsızlığı çeşididir.

Mercek bulanıklaşmaya başlarsa ışınların geçişi engelleneceğinden görüş bozulabilir. Görme bulanıklığı belli bir seviyeye geldiğinde tedavi edilmelidir.

Katarakt genellikle yavaş geliştiğinden başlangıçta görmedeki değişiklikler fark edilmeyebilir. Ancak ilerledikçe bulanık, bulutlu görme oluşur. Tek gözde veya her iki gözde olabilir. Görmede yavaş yavaş azalma, ışığa hassasiyet, göz kamaşması, çift görme, okuma zorluğu, gece görüşünde bozulma, renklerde soluklaşma veya sararma, gözlük numaralarının sık değişmesi gibi yakınmalar ile hekime başvurulur.

Katarakt en çok kimlerde görülür?
Bebekler, şeker hastaları, gözde fiziksel darbeye maruz kalan veya uzun süre kortizonlu ilaç kullanan hastalarda katarakt görülebilir.

Katarakt Ameliyatı Nedir?

  • Oluşmuş kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt ilerledikçe görmeyi belirgin olarak azaltarak hastanın yaşantısını rahatsız etmeye başlar. Katarakt ameliyatı için kullanılan teknoloji ve göz içine konulan merceğin kalitesi ameliyatın başarısını ve en önemlisi hastanın görme kalitesini belirler.
  • Katarakt Ameliyatı, göze uyuşturucu damla ve koldan sakinleştirici iğne (sedasyon) ile yapılıyor. Ameliyat yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Narkozsuz ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilerek, hasta aynı gün eve dönebilmektedir.
  • Ameliyatta önce giriş kesileri gerçekleştirilir, sonra kataraktlı mercek FAKO ile parçalanarak temizlenir ve göz içine yapay mercek konur. Eğer işlem sırasında Femtosaniye lazer kullanılacaksa, göze giriş kesileri ve lensin yumuşatılması Femtosaniye lazer ile uygulanır.
  • Katarakt Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

    Ameliyat öncesinde her zaman kullandığınız ilaç ve göz damlalarınızı kullanmaya devam ediniz. Ancak bu konuda göz doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

    Çok beklemiş, ameliyata geç karar verilmiş katarakt olgularında kataraktlı lens çok sertleştiği için operasyon biraz daha uzun sürebilir.

    Katarakt çok ilerlediği zaman gözde kalıcı hasar meydana gelme ihtimali vardır ki bunlar arasında glokom, lensin göz içine düşmesi ya da yer değiştirmesi, üveit gibi hastalıklar yer almaktadır. Bu durumda hastanın yakınması olmasa da ameliyat şarttır. Geç kalınmış dönemde lazerle katarakt ameliyatı uygulanmasında görme artışı ile birlikte esas hedef, gözün fazla kalıcı zarar görmesini engellemektir.

    Katarakt Oluşumunun Sebepleri?

    Katarakt genellikle yaşa bağlı oluşur. Yaş ilerledikçe lensimiz esnekliğini kaybeder, kalınlaşır. Ancak hastaların %'5’inde farklı nedenlerden de oluşabilir.

    Yeni doğan bebeklerde ve çeşitli Metabolizma hastalıklarıyla beraber görülebilir. (Konjenital-Doğumsal Katarakt)

    Diyabet (şeker) hastalarında oluşabilir, Göz içi iltihapları sonrasında oluşabilir (Glokom, Üveit), Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanımı sonrasında oluşabilir, Aşırı X ışını ya da güneş ışığına (ultraviyole) maruz kalınması sonucu, Sigara kullanımı, Genetik faktörler, C vitamini eksikliği, Şişmanlık, Hipertansiyon, Önceden geçirilmiş göz içi operasyonları: Glokom (Göz Tansiyonu), Retina operasyonları sonrası gibi durumlarda daha erken yaşlarda görülebilmektedir.

    Katarakt Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

  • Ameliyat sonrası reçete edilen göz damlalarını düzenli kullanmalı, ihmal etmemelidir. Damla damlatmadan önce eller yıkanmalıdır.
  • Katarakt ameliyatı sonrası hasta hafif yiyeceklerle beslenmelidir.
  • Ameliyattan sonra ki 1 hafta ağır yükler kaldırılmamalıdır.
  • İlk 1 hafta boyunca gözler ovuşturulmamalıdır ve Saçlar yıkanırken saçlardan akan kirli ve köpüklü su göze değmemelidir.
  • Katarakt Ameliyatı sonrası göze baskı uygulanmamalı ve darbelerden korunmalıdır.
  • Ayrıca ilk 1 hafta gözde şiddetli ağrı ve çapaklanma olursa, derhal göz doktoruna başvurulmalıdır. Çünkü bu şekilde ağrı ve çapaklanma, gözün mikrop kapmasındandır.
  • Katarakt Ameliyatı Sonrası Görme Nasıl Olur?

    Ameliyattan sonra gözün diğer bölümleri sağlıklıysa, tam görüş beklenir. Tam görüş gözlüklü veya gözlüksüz sağlanabilir. Gözün içine mercek takılması durumunda genellikle %80-90 gözlüksüz görme beklentisi yüksektir.

    Katarakt Ameliyatının Riskleri var mıdır?

    Her göz ameliyatı gibi katarakt cerrahisi de risk taşımaktadır. Ancak bu kadar riskleri taşımasına rağmen ameliyatlardaki başarı oranı çok yüksektir. Günümüz teknolojileri ile katarakt cerrahisi yöntemleri gelişmiş olup, mikro kesiklerle, dikiş atılmadan yapılmaktadır.

    Katarakt ameliyatı sonrası hasta günlük yaşamına çabuk bir şekilde dönebilir. Katarakt cerrahisi, uzman hekimler tarafından yapılması katarakt ameliyatının başarılı geçmesi ve göz kusurunun düzelmesi için çok önemlidir.

    Not: İçeriklerde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir!